• ŞEpnolat üst

Ardahan'ın kurtuluş yıl dönümü...

  • Büyükşehir-1

1970'li yıllarda; uzun süre öğretmenlik-okul müdür yardımcılığı ve lise müdürü olarak görev yaptığım ve Kars Milli Eğitim Müdürlüğü dönemimde de, il olmasından önce, Kars'a bağlı bir ilçe olarak hizmet verdiğim, eşimin memleketi ve kızımın da doğum yeri, güzel serhat Ardahan'ınımızın kurtuluşunun yil dönümüdür.

 

93 Harbi'nde (1877-1878-Osmanlı Rus Savaşı) yaşanılan mağlubiyet neticesinde, 400 milyon altın tutarındaki savaş tazminatına mahkûm edilen ve Osmanlı Devleti'nce; savaş tazminatının ödenilemesi nedeniyle, devlete biçilen savaş tazminatı karşılığında; 'Elviye-i Selâse' denilen üç 'Livâ' Kars-Ardahan-Artvin dahil Batum vilayetleri ile Doğu Beyâzid tazminat karşılığı olarak, Çarlık Rusyası'na terkedilmiştir.

 

Ve bu güzelim vilâyetlerle birlikte, 40 yılı aşkın, Çarlık Rusyası hakimiyetinde, uzun yillar süren esâret ve hasret hayâtının ardından, (Batum hariç) 23 Şubat 1921 tarihinde, yeniden Anavatan'a katılan Ardahan'nın ve kahraman Ardahanlılar'ın kurtuluş gününü kutluyorum.

 

Eşimin dedesi rahmetli Celil Ağa'nın da, Hamşi Oğulları Çeteleriyle birlikte, çete reisi olarak hizmet verdiği ve kahramanlıklar sergilediği bu kurtuluş gününde, tüm şehitlerimizi ve kurtuluşa giden yolda, askerimizin yanında, çeteler oluşturarak canları pahasına destek verenleri, rahmet ve minnetle anıyorum.

 

Kars -Ardahan ve yöresinde, 93 Harbi'nde, Ruslara karşı ordumuzla birlikte, halkın katılımıyla da yapılan destânsi mücâdeleyi simgeleyen ve o günlerde yazılan ve cephelerde okunan, Âşık Şenlik'e ait ve Rus saldırganlığına yönelik, halkı zâfere ve umuda teşvik eden, halk şiirimizin en güzel ve nefis örneklerinden '93 Kocaklaması' adli şiiri, Ardahan'ın kurtuluşunun yıl dönümü vesilesiyle paylaşmak istedim.

 

93 KOÇAKLAMASI

 

Ehl-i İslâm olan işitsin bilsin

Can sağ iken, yurt vermeniz düşmene

İster Uruset'in nesi varsa gelsin

Can sağ iken, yurt vermeniz düşmene

 

Gurşanın gılıncı geyinin donu

Gavga bulutları sardı her yanı

Doğacak goç yığidin şân alma günü

Can sağ iken yurt vermeniz düşmene

 

Asker olan bölük bölük bölünür

Sandınız mi Kars Gala'sı alınır

Boz atlar üstünde kılınç çalınır

Can sağ iken yurt vermeniz düşmene

 

Ben'i Asfer'dir Uruset'in aslı

Orman yabanisi balıkçı nesli

Hınzır sürüsüne dalın gurt misli

Can sağ iken yurt vermeniz düşmene

 

Hele Alosman'nın görmemiş zorun

Din gayreti olan tedârik görün

At tepin, baş kesin, Kazağ'ı kırın

Can sağ iken yurt vermeniz düşmene

 

Şenlik ne durursun atlara minin

Sıyra kılınç düşman üstüne dönün

Artacahtır şâni bu Alosman'ın

Can sağ iken yurt vermeniz düşmene

 

1855 Osmalı-Rus Savaşı'na katılan ve Pâdişâh Abdülmecid tarafından, gazilik ünvan ve nişanının verildiği Kars'ta, askerlik hizmetini yapan; gazi bir kahraman ve halk şiirinin büyük üstâdı; Àşık Şenlik'e de rahmet diliyorum.