• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 10 Aralık 2021 13:48

Anadolu jet uçağında arıza! Erzurum'a acil iniş yaptı

Anadolu jet uçağında arıza! Erzurum'a acil iniş yaptı
Ankara-Van seferini yapan yolcu uçağı, dün akşam saatlerinde teknik arıza nedeniyle Erzurum Havalimanına 'acil iniş' yapmak zorunda kaldı.

ERKHABER / ERZURUM - Ankara-Van seferini yapan yolcu uçağı, dün akşam saatlerinde teknik arıza nedeniyle Erzurum Havalimanına 'acil iniş' yapmak zorunda kaldı. Uçak inişini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirirken, olumsuz bir duruma karşı itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletildi. Saatlerce havalimanında bekleyen yolcular, gece yarısında gelen yeni bir uçakla Van'a gönderildi. 

KARIŞIK

 

Anadolu Jet'e ait TK-7086 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün saat 14.55'de Ankara-Van seferini yapmak üzere Esenboğa Havalimanı'ndan havalandı. Anadolu Jet'e ait uçak, Van Havaalanına iniş yapmak için alçaldığı esnada teknik bir arıza meydana geldi. Uçağın pilotun, hava freni olarak da tanımlanan "Flapların" çalışmadığını tespit edince, iniş yapmaktan vazgeçip, rotasını bölgenin en donanımlı, alt yapısı güçlü ve pist uzunluğu 3 bin 800 metre olan Erzurum Havalimanı'na çevirdi.

Erzurum Havalimanı Hava Trafik Kontrol kulesi ile irtibata geçen pilot, acil iniş yapmak için izin talep etti. Uçak inişini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirirken, olumsuz bir duruma karşı itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletildi.

Saat 16.46 sıralarında Erzurum Havalimanı'na inen 185 yolcu, bekleme salonunda misafir edildi. Uzun süre bekleyen yolcular ile görevliler arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşansa da, Türk Hava Yolları'nın (THY) Erzurum Havalimanı görevlilerinin çözüm odaklı yaklaşımları, tansiyonun düşmesine neden oldu. THY çalışanlarının 23.10'da kendilerini Van'a götürmek üzere bir uçak geleceğini duyurması üzerine yolcular sakinleşti.
    

Yolculardan Veysel Şahsuvaroğlu, "Uçakla Van'a geliyorduk. Tam iniş sırasında uçak yeniden havalandı. Ne olduğunu anlamadık. Bir süre sonra pilot teknik bir arıza olduğunu bu nedenle Erzurum'a iniş yapacağımızı söyledi. Bunun üzerine yolcular arasında korku ve panik yaşandı. Uçağımız çok şükür hava limanına sorunsuz bir şekilde indi. Ancak saatlerce burada bekliyoruz. Bizimle kimse ilgilenmeyince sinirler gerildi. Görevlilerle tartışma yaşandı. Saat 23.10'da bir uçağın gelip bizi Van'a götüreceğini söylediler" diye konuştu.

Van yolcuları, 23.10'da gelen yeni bir uçakla Van'a gitmek üzerine Erzurum Havalimanı'ndan hareket etti.  

FLAP NEDİR?
Uçak mekanizmasında yer alan her yapının çok kritik ve hayati görevleri bulunuyor. Bu hayati yapılardan biri de Flap'tır. Flap, uçak kanatlarında yer alan bir yapıdır. Hava freni olarak düşünülen bir yapı olan Flap, uçağın gövdesine yakın bir konumda bulunur. Flaplar, uçaklarda gövdelere yakın alanlarda bulunan firar kenarlarına takılır. Takılması için menteşe veya ray yatakları kullanılır.

FLAP'IN GÖREVLERİ NELERDİR?
Hava freni olarak da tanımlanan Flapların, hayati dereceye sahip pek çok görevi vardır.    Bu görevleri şu şekilde belirtilebilir:
Flaplar uçağın kalkış mesafesini kısaltır. Flapların görevlerinden biri havadaki uçuş süresini kısaltmaktır. Flaplar aynı zamanda iniş sürelerini de kısaltma işlevine sahiptir. Flapların görevlerinden bir diğeri de uçağın iniş mesafelerini kısaltmaktır. Uçaklarda hayati görev taşıyan yapılardan biri olan Flap, güvenli uçuş için gerekenleri sağlamak adına son derece etkili olan bir mekanizmadır.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.