• ŞEpnolat üst

2022’DE OLSA 2023 DE SEÇİM SATH-I MAİLİNE GİRİLMİŞTİR.

  • Büyükşehir-1

Muhalefet her fırsatta seçim istiyor, İktidar seçim 2023’te vaktinde yapılacak diyor. Seçim seneye olur mu yoksa 2023’te mi yapılır bunu bekleyip göreceğiz, ancak hem Erzurum’da teşkilatlar nezdinde hem de genel merkezlerde siyasi partiler çoktan seçim sath-ı mailine girmiş görünüyor.  İster iktidarı desteklesin, ister muhalefeti vatandaşın da şimdiden gündemi seçim.

Genel Başkanlar nasıl ki il il geziyorsa, yerelde de teşkilatlar sahada sürekli seçmenin nabzını tutuyor. Anketler yapılıyor, sandık başkanlarını şimdiden yazıp tamamlayan partiler var. Hatta olası bir seçimde milletvekili listesine çalışanları bile biliyorum.

 

 

Peki seçim olsa Erzurum’da netice ne olur?

Şu günlerde herkes bir birine bu soruyu soruyor. Cumhur İttifakı mı kazanır, Millet İttifakı mı? Hangi parti kaç vekil çıkarır? Yeni kurulan partiler yarışı nasıl etkiler?

 

Kahin değilim, ancak 27 yıldır siyaseti takip eden bir gazeteci olarak gözlemlerim var elbette.

 

“Bu Fötr Şapkayla 6 Defa Gittim, 7 Kere Geldim” diyen siyasetin ustası Rahmetli Süleyman Demirel’in bir sözü var,  “ boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur” diye. Türkiye’de son dönemde ekonomi istenilen seviyede iyi gitmiyor. Yaşanan salgın zaten sıkıntıda olan vatandaşı iyice yordu. Ancak hala Vatandaş nezdinde AK Parti’nin daha doğru ifadeyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kredisi var. Seçmenler arasında, bu sıkıntılı günlerden Türkiye’yi yeniden düzlüğe çıkaracak liderin Recep Tayyip Erdoğan olduğuna inananların sayısı küçümsenmeyecek kadar fazla. Hatta son seçimde AK Parti’ye oy vermiş, ancak çeşitli gerekçelerle kızgın olan ve İktidarı eleştirenler, “ tamam Erdoğan’a oy vermeyelim, ancak kime oy vereceğiz?” diye soruyor. Demek ki henüz muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alternatifi olacak bir isim bulmuş değil.  19 yıldır iktidarda olmak kolay değil. Oylarda kısmi bir azalma olur mu, olmaz dersem yanlış olur.  

 

AK Parti yerelde de boş durmuyor. Özellikle milletvekilleri İbrahim Aydemir ve Selami Altınok, sürekli sahada. İlçe ilçe, köy köy geziyorlar. Sürekli sahada vatandaşla birlikteler. İl Başkanı Mehmet Emin Öz’de vatandaşın talepleri karşısındaki samimi tavrıyla AK Parti’nin oylarını konsolide etmeye çalışıyor.

 

Belediye hizmetleri de oy kullanırken vatandaşın kriterleri arasında yer alıyor. Erzurum’da Belediyelerin neredeyse tamamını AK Parti’nin kazandığı düşünülürse yapılacak seçimde belediye başkanlarının performansları da etkili olacak. Merkezde Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in hizmetleri, “ Yiğidi öldür ama hakkını yeme!” dedirtecek  türden. İster sevin ister sevmeyin, Sekmen Başkan, Erzurum’a belediye hizmetleri noktasında bir ufuk kazandırmıştır. Ekonomik koşulların son derece zorlayıcı olduğu son iki yılda bile, bir çok belediye yatırımlarını durdururken Mehmet Sekmen yönetimindeki Erzurum Büyükşehir Belediyesi , bütün imkansızlıklara rağmen, yatırımlarını sürdürüyor, hizmetleri aksatmıyor.

Ayrıca Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ Gönül Belediyeciliği” anlayışını en çok benimsemiş isimlerden biri. Makam koltuğunda neredeyse hiç oturmayan Mahmut Başkan, sürekli vatandaşla birlikte, Yaptığı hizmetlerle göz dolduruyor.

 

Palandöken’de Av.Muhammet Sunar, mesleki anlamdaki iletişim becerilerini, Belediye Başkanlığında da sergiliyor. Vatandaşla iletişimi iyi. Uçuk kaçık projeler yerine, ayağı yere basan ve seçmenin beklentilerini karşılayan hizmetler yapıyor. Ayrıca AK Parti Palandöken İlçe Başkanı Haktan Ömeroğlu da partisine artı bir oyu nasıl kazandırırım diye adeta kendini parçalıyor.

 

Aziziye Belediyesi, merkezde İller Bankası’ndan en az pay alan belediye. Buna rağmen, genç Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, maksimum düzeyde performans gösteriyor. Orhan, bir yolunu bulup kaynak oluşturmayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi başarıyor.

 

Gelelim ilçelere, Pasinler’de Ahmet Dölekli, yaptığı dokunuşlarla ilçenin marka değerini yükseltiyor. Yıllardır ilçe ekonomisine katkısı olmayan termal sular, onun başkan olması sonrasında nihayet ilçeye katma değer sağlayacak. Hasankale, termal sularıyla markalaşacak. Bu arada İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun vaat edipte öğrencilere indirimli ulaşımı, Başkan Dölekli Hasankale’de  gelir gelmez ücretsiz yaptı. Hala da öğrenciler ulaşıma para ödemiyor.

 

Yine Oltu’da Büyük Birlik Partisi’nden aday olan ve seçimi kazanan ve ardından AK Partiye geçen, Necmettin Taşçı’da ilçede yaptığı hizmetlerle seçmenin gönlünde taht kurmuş durumda.

 

Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar'da kısa sürede Çat'ta fark yaratan isimlerden biri. İmkansızlıklara rağmen, belediyeye ciddi gelir sağlayacak yatırımlar yaptı. Sürekli vatandaşla birlikte. İlçede seviliyor. 

 

AK Partili diğer ilçelerde Belediyeler rutin hizmetleri sürdürüyor. Çok da fark yaratan Başkanlar yok.

 

MHP halinden memnun…

AK Parti’de tablo böyle. İttifak ortağı MHP ise halinden memnun görünüyor. İl Başkanı Naim Karataş’ı, zaman zaman sahada görüyoruz. Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın’ı, parti genel merkezindeki görevlerinden belki de sahada çok fazla göremiyoruz. Fırsat buldukça Erzurum’a gelen Kamil Hocayı  seçmen seviyor. MHP seçmeni arasında, özellikle Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin kayıtsız şartsız İktidara destek vermesini, doğru bulanlar da var eleştirenlerde. Ancak eleştirenlerin sayısı, destek verenlerin sayısından oldukça fazla. Hemen her seçimde bir milletvekili çıkaracak oyu almayı başaran MHP Erzurum’da oyunu koruyabilmesi için, kendi seçmenine bu durumu iyi anlatması gerekiyor. Erzurum’da geçmişte gençler ilk oylarını MHP’ye verirdi. Ancak bu günkü moda tabirle Z kuşağının gündeminde MHP yok.

 

 

MHP’li Belediye Başkanlarına gelecek olursak. İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, İspir’e vizyon kazandırdı. İspir hızlı bir biçimde marka değerini yükseltiyor. Son dönemlerde İspir’e gitmediyseniz, gitmenizi tavsiye ederim. İlçenin çehresini nasıl değiştirdiğini görmeniz açısından önemli.

 

Diğer MHP’li Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak’ın ise performansı MHP’yi yoruyor. Aralarında MHP’li belediye meclis üyelerin de bulunduğu, AK Partili meclis üyelerinin de olduğu belediye meclisi 14 maddelik ve içerisinde usulsüzlüklerin olduğu 14 maddelik bir raporu, yargıya taşıdılar. Ayrıca Başkanla ilgili Belediyeye iş yapan bir müteahhitin de açtığı davalar var. Halis Özsoy gibi sevilen bir Belediye Başkanından sonra İttifakın oylarıyla seçilen Aktoprak, Özsoy kadar ilçede sevilmiyor.

 

İYİ PARTİ İYİ gidiyor.

Ülke genelinde oylarını en çok artıran parti İYİ Parti olarak görülüyor. Bu durum yapılan seçim anketlerine de yansıyor. Kuşkusuz Genel Başkan Meral Akşener’in sergilediği performans bunda oldukça belirleyici. Ülkeyi bir baştan başa dolaşan Akşener, gittiği yerlerde siyaset yapıp anlatmak yerine, dinlemeyi tercih ediyor. Bu farklı siyaset anlayışı, diğer muhalefet partileri arasında kendisini farklı kılıyor. Seçmende bu tarzı sevmiş görünüyor. Erzurum’a baktığımızda İl Başkanı Melih Kırkpınar, göreve geldiği günden bu güne, siyasetteki tecrübesini sahaya yansıttı. Erzurum’un bırakın ilçelerini hemen her köyünde, çalacak bir kapısı konaklayacak bir dostu olan Başkan Kırkpınar, son genel seçimlerde İYİ Parti’nin aldığı 35 bin oyu kat be kat yukarı taşıyacağa benziyor. Erzurum’da teşkilat anlamında adeta bir enkaz devralan Kırkpınar, kısa süre içerisinde partiyi kurumsal bir yapıya taşımayı başardı. İlçe Başkanlarını da sevilen isimler arasından belirleyen Kırkpınar, hemen her kesimden siyaset yapmış isimleri de İYİ Parti çatısı altında toplamayı başardı. Genel Başkan Meral Akşener’in Erzurum gezisindeki kalabalık, ilçelerde gördüğü ilgi bunun kanıtı.

 

DEVA’nın argümanı ekonomi.

 

Yeni kurulan Partilerden bir olan DEVA Partisi siyasetinin temelini ekonomi üzerine kurmuş durumda. Ekonominin başında olduğu dönemlerde sergilediği performansla hemen her kesimin sevdiği, AK Parti muhaliflerinin bile o dönem destek olduğu Genel Başkan Ali Babacan seçim stratejisini ekonomi üzerine kurmuş durumda. Geçtiğimiz aylarda, siyasette çok da alışık olmadığımız bir biçimde, iktidar olmadan, seçim olmadan Tarım Eylem Planını açıklayan ve duyuran Babacan, alanındaki tecrübesini göstererek, diğer muhalefet partileri arasında bir fark yarattı. DEVA Partisi’nin Erzurum’daki en büyük şansı kuşkusuz İl Başkanı Vahit Bingöl. Anavatan Partisi İl Başkanı olduğu dönemde neredeyse kendisine iletilen bütün makul talepleri siyasi anlamda yerine getiren, takipçisi olan Vahit Bingöl için vatandaş, “ Yaptıkları yapacaklarının teminatı” diyor. Tecrübeli siyasetçi Bingöl, çoğunluğu gençlerden oluşan teşkilatını adeta koşturuyor. Bingöl, kısa süre önce il kongresini yapmış olmasına rağmen, Erzurum’un bütün ilçelerini üçer kez ziyaret etti. Bingöl, yarın seçim varmış gibi çalışıyor. Bingöl’ün ve teşkilatının gayretleri, girecekleri ilk seçimde şehirden beklenenin çok üstünde oy alacağı beklentisini doğuruyor.

 

GELECEK Partisi sessiz ve derinden ilerliyor.

Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, özellikle ülkenin doğusunda Kürt seçmenin sevdiği bir isim. Güneydoğu’da gittiği yerlerde Davutoğlu, hala Başbakanmış gibi karşılanıyor. Davutoğlu’nun Başbakanlığı değil de Dış İşleri Bakanlığı yaptığı dönem eleştiriliyor. Seçmen özellikle bu gün gelinen noktada Dış Politikada yaşanan sıkıntıların müsebbibi olarak, Ahmet Davutoğlu’nu görüyor. Bu noktada Davutoğlu, Bakanlık dönemini seçmene iyi anlatmak zorunda. Erzurum özelinde İl Başkanı Av.  Zinnur Kara, samimi bir biçimde gayret sarf ediyor, Her hafta bir ilçe sloganıyla çalışan Gelecek Partisi Teşkilatları, saha da hiç de geride kalmıyor.

 

 

CHP Erzurum’u çözmek istiyor.

Erzurum’da uzun zamandan beri beklediği oyu alamayan CHP, Erzurum’u çözmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde 60 kişilik bir ekip şehre gelerek, bir takım temaslarda bulundu. Bu gezinin neticesi midir bilinmez, girdiği her seçimde kaybeden, Erzurum’da ciddi bir teşkilatlanmayı başaramayan İl Başkanı Bülent Oğuz’un istifa ettiği söyleniyor. Başkanlık koltuğuna Erzurum’un sevilen ailelerinden bir ismin atanması bekleniyor. Kesin olmadığı için ismini açıklamıyorum ancak, atama sonrasında CHP Erzurum’da Şimşek çaktırabilir.

 

Memleket hızlı başladı.

Memleket Partisi Erzurum teşkilatı kısa süre önce kurulmasına rağmen, İl Başkanın ifadesiyle on bir ilçede teşkilatlanmayı başardı. Gerçi yedi  ilçe başkanını biliyoruz, ancak kalan dört ilçe başkanı kim açıkçası gazeteci olarak ben bilmiyorum. Henüz sahaya inmeyen Memleket Partisi İl Kongresini hafta sonu gerçekleştirdi. Şehir dışında olduğum için kongrelerine katılamadım. Salonun kalabalık olduğu sosyal medya paylaşımlarından görünüyor. Memleket Partisi belli ki farklı bir anlayışıyla Erzurum’da siyaset yapacak. Hem İl Başkanın hem yöneticilerin kongre paylaşımları, “Bu kimin düğünü?” dedirtiyor. İl Kongresinde ne bir genel merkez yöneticisinin ne İl Başkanının yazıyı kaleme aldığım sırada konuşması paylaşılmamıştı. Çalgılı çengili bir il kongresi olmuş. Kongreye katılanlar halaylar eşliğinde “kurtlarını dökmüş”. Memleket Partililer, eğer halay çekmekteki maharetlerini siyasette de gösterirse iyi netice alabilir. Bu arada halay çekerken ne maske, ne mesafe dikkate alınmamıştı, umarım kongreye katılanlar arasında bir sağlık sorunu yaşanmaz…