• ŞEpnolat üst

Çılgın Dadaş...

  • Büyükşehir-1

Turgut ÖZAKMAN Şu Çılgın Türkler Kitabında bahsetmese, çoğumuz böyle bir Çılgın Dadaş’ın varlığından ve kahramanlığından haberdar değildik.Kimden mi bahsediyorum ?

 

Tabi ki Nafiz KOTAN dan.

 

Doğum yılı Bazı kaynaklarda 1885 bazı kaynaklarda ise1887 olarak geçen ve Erzurum'da doğan Nafiz Kotan (d. 1887- ö. 1946 Erzurum) Ülkemiz’in havacılık tarihinin en değerli ve önemli isimlerindendir. İlkokuldan itibaren babası ile beraber ticaret hayatına atılmış ve İstanbul'da halı ticareti ile bu girişimlerini devam ettirmiştir.

 

Havacılığa katkıları I. Dünya Savaşı'nda başlamıştır. O dönem aldığı iki adet Breguet XIV B model uçağı orduya bağışlamış ve bu uçaklarda Akşehir Cephe Komutanlığı'na gönderilerek "Erzurumlu Nafiz" ve "174. Alay" olarak isimlendirilerek göreve başlamışlardır. Bunu takiben Nafiz Kotan kendi parasıyla yine dört uçak daha almıştır. Fiat R-2 model bu uçaklar aslında birer keşif uçağıydı ancak dönemin şartlarında Türk ordusunda aktif muhaberelerde hatta bombardımanlarda dahi kullanılmıştır. Bu uçaklara da "Nafiz-1", "Nafiz-2", "Nafiz-3", "Nafiz-4" isimleri verilmiştir.

 

Nafiz Kotan daha sonra mevcut parasını  Osmanlı Bankası aracılığı ile Atatürk'ün emrine tahsis etmiştir. Takiben ticaret den inşaat sektörüne giren Kotan'ın ne yazık ki işleri burada yolunda gitmemiş ve maddi durumunun kötüleşmesi ile Erzurum'a dönmüştür. Erzurum'da Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Kotan şeker hastalığına bağlı gelişen koma neticesinde yine bazı kaynaklara göre 1946 bazılarına göre ise 1948 yılında Erzurum da vefat etmiştir.

 

Yokluk içindeki Türk Silahlı Kuvvetleri’ne aldığı uçakları, İstanbul ve İnebolu üzerinden Anadolu’ya getirilmesini Atatürk ile birlikte gizli toplantılar yaparak sağlayan Nafiz Kotan’ın adını yaşatmak için 2006 yılında dönemin Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli resmi girişimlerde bulundu. Nafiz Kotan adının yeni yapılan sivil havalimanına verilmesi için Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bölge milletvekillerine yazı yazdı fakat o tarihten bugüne bir gelişme olmadı.

 

2011 Yılında Erzurum Hava Limanı’na Nafiz Kotan’ın bağışladığı uçağın bir maketi yapılarak asıldı.

 

28 Temmuz 2019 Yılında Ervak Başkanı Erdal GÜZEL bey yerel bir gazete de bu konu ile alakalı olarak çok güzel bir makale yazdı.

 

Yine 2011 yılında dönemin Yakutiye Belediye Başkanı Ali KORKUT, Dumlu Beldesinde yapılan bir parka Nafiz KOTAN ismini verdi.

 

Yine 2006 Yılında Yıldızkent semtindeki bir Meslek Lisesine Nafiz Kotan ismi verildi.

 

Peki bütün bunlar yetermi ?

 

Asla yetmez ve yetmemeli.Erzurum kendi insanına sahip çıkma konusunda biraz yavaş ama artık bu algı kırılmalı ve bu şehirden çıkan Değerlere hak ettiği değer verilip gelecek kuşakların hafızasına bu insanların isimleri ve ne yaptıkları kazınmalıdır.

 

Palandöken Gelişim Derneği Başkanı Lokman LOKMACI Hava Limanı na Nafiz KOTAN isminin verilmesi için birkaç aydır çok ciddi çaba sarf edip efor harcıyor.

 

Bayağı da bir kamuoyu oluşturdu ama sadece onun çabalamasıyla olmuyor bu iş.

 

Şehrin İleri gelenleri,Devlet erkanı olsun,sivil erkan olsun bu konuda Lokman Başkanı yalnız bırakmamalı ve destek olmalılar.

 

Şimdi ;iki yılda pisti bitirilemeyen,uçuş sayılarının Erzurum dan küçük illerin bile altına düştüğü,kışın sürekli iptal yaşayan bir Hava Limanına Nafiz KOTAN ismini vermek bunlara çözüm mü dediğinizi duyar gibi oluyorum ama artık bir yerlerden başlamak lazım diye düşünüyorum.

 

Erzurum İsmi her konuda her platform da Ağırlığıyla ve hakkıyla anılmalı diye düşünüyor, Lokman Başka’na tebriklerimi sunuyorum .

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.