• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 18 Kasım 2019 16:43

Başarılı iş insanı Suat Önal'la Erzurum söyleşisi...

Başarılı iş insanı Suat Önal'la Erzurum söyleşisi...
Uzun yıllar önce Erzurum'dan ayrılan ancak Erzurum'la bağlarını hiç koparmamış bir isim olan iş insanı Suat Önal'la Erzurum üzerine söyleştik...

ERKHABER / ERZURUM - Alanında sayılı şirketler arasında bulunan, tarım makineleri üzerine hem Erzurum'da hem İstanbul'da yatırımları olan başarılı iş insanı Suat Önal'la Erzurum üzerine söyleştik. 

KARIŞIK

İstanbul'da Erzurum'u yaşayan Önal, en önemli eksikliğin birlik ve beraberlik olduğuna vurgu yaptı. Erzurumluların Karadenizliler gibi lobi faaliyeti yürütemediğine dikkat çeken Önal, " Biz Erzurumlular ne yazık ki gücümüzün farkında değiliz" dedi.  

 

ERKON tarafından organize edilen Erzurum Tanıtım Günlerine katılan Önal, Sinan Özçaylak'ın sorularını yanıtladı. Öncelikle Erzurum Tanıtım Günleri ile ilgili bir değerlendirme yapan Önal, " Bu yıl gerçekleştirilen bu etkinlik, dernekler arasında bir birliktelik bir kaynaşma olmasına sebep oldu. Bu sene etkinlik organizasyonunu konfederasyon üstlendi. Tüm derneklerde olur verdi. Bizde Maltepe Vakfı olarak arkadaşlarımızı destekledik. Birlikte hareket etme açısından son derece önemli bir etkinlik oldu. Bu güne kadar İstanbul'da yapılan Tanıtıp Günlerinin en başarılısıydı" dedi. 

Erzurumlu nüfusun Türkiye genelinde hatırı sayılır önçüde olduğu ancak bu karşılık, siyasette ve bürokraside yeteri derecede temsil edilemediği noktasında da tespitlerde bulunan Önal, " Ne yazık ki biz Erzurumlular, Karadenizliler gibi lobi faaliyeti gösteremiyoruz. Karadenizliler gibi bir siyasi birliktelik sağlayamıyoruz. Bakın bir çok Bürokratımız vardı, bazıların görevden alındı, bazıları görevden el çektirildi. Bu son derece üzücü. Siyaseten İstanbul'da 30 ilçeden bir çok Erzurumlu Başkan olabilirdi. Ancak yok denecek kadar az. Biz Erzurumlular artık lobi faliyeti yürütürken, aynı dili konuşmalıyız, ortak hedef doğrultusunda hareket etmeliyiz. Ancak ne yazık ki bunu başaramıyoruz" dedi. 

 

Erzurum'a yatırımcıyı çekmek için neler yapılabileceği noktasında da görüşlerini aldığımız başarılı iş adamı Suat Önal, " Erzurum'un potansiyellerini çok iyi anlatmamamız gerekiyor. Erzurum'da bir çok yatırım yapılabilir. Ağır sanayi dışında, Erzurum'un turizm gibi Tarım ve Hayvancılık gibi son derece önemli, ciddi katma değer sağlayacak potansiyelleri var. Bunları doğru bir biçimde anlatmamız gerekiyor. Turizm noktasında Palandöken dağı dünyanın sayılı bir merkezi haline geldi. Belediyemiz sağ olsun, Palandöken dağına ciddi yatırımlar yaptı, ancak sadece devlet yatırımlarıyla bu işler yürümüyor, özel sektöründe dağa yatırım yapması şart. Özellikle otelcilik yapan hemşerilerimizin kendileri yapmasa bile bu potansiyeli, sektörün devlerine anlatmalı. Palandöken dağı yeterli yatak seviyesine ulaşmalı. Erzurum'un turizm potansiyelini geliştirme adına özellikle uçak seferleri yeniden düzenlenmeli, önce yerli turisti Palandöken'e çekmeliyiz. Yabancı turist ardından gelecektir. Erzurum'un en önemli bir diğer potansiyeli de Tarım ve Hayvancılık. Devletimiz ciddi teşvikler veriyor ancak ne yazık ki ciddi manada ilerleme kaydetmiş değiliz. Erzurum'un tarım ve Hayvancılık noktasında gelişmesini sağlayabilmek için üreticiyi köyünde mutlu etmemiz gerekiyor. Hem ekonomik anlamda hemde sosyal anlamda, köylü köyünde mutlu olursa yani göçü engelleyebilirsek, tarım zaten kendiliğinden gelişir. Gençlere bu işten de iyi para kazanabileceklerini gösterip, çocuklarının eğitimini, sosyal hayatını köyünde yaşabileceğine inandırmalıyız. Hayvancılık noktasında da büyük firmaların yöneticileri için Erzurum'da bir organizasyon yapılabilir, özellikle büyük baş hayvan yetiştiriciliği noktasında Doğu Anadolu'nun merkezi haline gelmeli, Erzurum. Bunu başarabilirsek, beraberinde yan sanayi de gelişecektir. Valimizin bu konuda girişimleri olduğunu biliyorum. İnşallah başarılı olur, kendisine bütün Erzurumlular olarak destek vermeliyiz" dedi.   

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.